Fakta om spisbränsle

Fakta om spisbränsle

Ett spisbränsle innehåller mycket energi men kostar en del pengar. De billigaste spisbränslena som är avsedda för en skorstenslös kamin som används inomhus kostar omkring 35 kr/liter. Dock så skiljer det mycket i mängden farliga sotpartiklar som uppkommer vid förbränning så undvik att köpa ett spisbränsle för det är billigt eftersom det kan skada din, dina vänners och dina barns hälsa på sikt.

Även lukten eller doften som uppkommer vid förbränning skiljer sig år en hel del.

Kostnad för spisbränslet

Kostnad för spisbränslet

Du kan räkna med att ett bra spisbränsle kostar omkring 60-80 kr/liter. Hel länge en liter spisbränsle räcker beror på bränslekoppens area. För de vanligaste bränslekopparna räcker en liter spisbränsle mellan 2-6 timmar vilket ger en kostnad på 6-40 kr per timme och bränslekopp.

Tänk dock på att du aldrig ska fylla på nytt bränsle i en bränslekopp som nyligen varit varm. Vänta alltid minst 15 minuter, gärna 30 minuter, innan du fyller på mer bränsle efter att det tagit slut.

Tillverkning av spisbränsle

Tillverkning av spisbränsle

Spisbränslet kan tillverkas genom fermentering, jäsning, av restprodukter från skogen. Det går också att tillverka spisbränslen av andra växtprodukter men ekologiskt och miljömässigt är det bäst att använda restprodukter som inte kan användas till annat är förbränning.

Genom att tillverka spisbränslet på rätt sätt kan bioetanolen bli mycket ren, faktiskt renare än T-sprit eller Röd Etanol.

Effekt från spisbränslet

Effekt från spisbränslet

Varje bränslekopp som du har i din skorstenslösa kamin ger ett värmetillskott till bostaden. En bränslekopp ger någonstans mellan 500 Watt och upp till 1500 Watt beroende på bränslekoppens öppningsarea.

Detta gör att du kan räkna med att spisbränslet bidrar kraftigt till uppvärmningen av rummet under tiden den brinner. Tänk dock på att inte köra etanolspisen för länge eftersom det alltid bildas små mängder små partiklar eller farliga gaser vid ofullständig förbränning.


Spisbränsle finns hos

Allt värmande om spisbränslen

Här kan du hitta värmande fakta och skön information om spisbränsle och flytande ved men dessutom även finna en hel del kul och lustigt saker gällande spisbränslen till skorstenslösa kaminer och mysiga inomhuseldar.Meny - Spisbränsle
Till förstasidan på www.spisbränsle.comHögst upp på sidan om spisbränsleLängst ned på sidan om spisbränsle
SverigeFakta omQ & RNyheter