Här hittar du svar på de vanligaste frågorna om spisbärnslen, spisetanol, bioetanol eller ecoetanol som även kallas flytande ved,
Spisbränslet är en flytande bioetanol vilken kan användas för eldning i dekorationseldar eller skorstensfria kaminer.
Oftast är ett biobränsle tillverkat av restprodukter från skogen men det går att tillverka på samma sätt som alkohol, t.ex. potatis, vete, majs eller andra grödor som kan jästa.
När spisbränslet brinner så blidas vattenånga, koldioxid och en härlig värme.
Från en bränslekopp kan man räkna med att få ut omkring 1 kW värme.
När man dimensionerar ett värmesystem i ett hus beräknas detta till 50-100 Watt per kvadratmeter beroende på isolering.
Detta innebär att en bränslekopp kan själv värma ett rum på 10-20 kvadratmeter.
Dock ska du aldrig köpa en etanolspis för värmens skull och inte heller längre än 3-4 timmar per halvdag.
Nästan alla spisbränslen tillverkas av förnyelsebara råvaror. Dessutom bildas väldigt lita sot eller rök vid förbränningen. Även och spisbränslet är ekologiskt är inte alltid produktionen av bränslet 100% ekologiskt och dessutom brukar förpackningen vara tillverkad av plast. Dock kan du säga att spisbränslet är miljömässigt ett mycket bra bränsle.
Du ska bara ha på en etanolkamin eller en mysig dekorationseld när någon finns i rummet. Dels finns det alltid en bandrisk när något brinner och dessutom är det ett dyrt sätt att värma en bostad. Sov aldirg men en skorstenslös kamin igäng eftersom mängden hälsovåliga ämnen kan bli höga efter längvarig användning.
Tänk på att aldrig ha något brännbart i närheten av elden.
En gardin ska inte vå till eldstade, inga textilier nära, papper och bomull på behörigt avstånd.
Etanolspisen ska stå stadigt och inte kunna falla omkull.
Detta gäller även det som dekorationsbrasan står på.
Oavsett om du har en etanolkamin eller inte ska du alltid ha en brandsläckare och en brandfilt nära till hands.
Ifall ni har ertt tvåväningshu sska ni naturligtvis även ha en brandstege lättillgänglig på övervåningen
Spisbränslet är avsett att använda inomhus men tänk på att i små utrymmen ökar koncentrationen av partiklar snabbare än i stora utrymmen. Rekommenderat är att ha bra ventilation och använda max en brännkopp per 25 kvm rumsyta. Dessutom ska du endast ha din etanolspis eller etanollykta på i max 3 timmar per 12 timmar.
Ett bra spisbränsle ska vara helt luktfritt. Det finns dock en del lukt från sämre bränslen. Dessutom kan det lukta om bränslekoppen när förbränning sker beroende på materialval.
Förbrukningen av spisbränsle beror på vilken öppningsdiameter som bränslekoppen har. Normalt räcker en liter spisbränsle i 2-4 timmar men för mindre koppar räcker en liter i upp till 8 timmar.
Det går att få spisbränsle levererat med till ett ombud nära dig. Dock så brukar inte större volymer än 12 liter levereras på detta sätt. För stora leveranser av spisbränslen bör ni ta kontakt med leverantören för att identifera lämpliga leveranssätt.
Köp bara typgodkända etanolspisar eller skorstenslösa kaminer. Undvik dessutom brännkoppar som är tillverkade av eller ser ut som om det är gjorda av materialet koppar. Detta för att de dels blir för varma, skapar lukt och kan faktiskt skapa brand.
Det finns några spisbränslen som är tillverkad i Sverige av restprodukter från skogen. En av det bättre eller bästa spisbränslet är Vauni Eco Flame
Du får maximalt förvara 100 liter brännbar vätska typ spisbränsle, bioetanol, diesel eller bensin hemma. Det ska naturligtvis förvaras oåtkommligt för barn.
Riktigt rent spisbränsle består nästan bara av alkohol. Detta gör att man kan använda spisbränslet för t.ex. rengöring. En ska som du definitivt inte kan är att dricka spisbränslet för då kan du bli riktigt sjuk.
Spisbränslet har fördelen att du kan använda det i kakelugnar med vedeldningsförbud eller om ni har en icke fungerande skorsten till den öppna spisen.
Här kan du hitta värmande fakta och skön information om spisbränsle och flytande ved men dessutom även finna en hel del kul och lustigt saker gällande spisbränslen till skorstenslösa kaminer och mysiga inomhuseldar.